extrapolatie
home info publicaties zoeken

Trefwoord: extrapolatie


Basistekst bij het trefwoord


Status: mogelijks later nog bijwerking     Laatste (geregistreerde) bijwerking: 2008-12-07   




Extrapolatie


Extrapolatie is een schatting over het volgende aan de hand van het vorige.

Enkele voorbeelden:

  • We krijgen 3 getallen: 4, 6 en 8. Stilzwijgend veronderstellen we dat het volgende getal 10 zal zijn. Vermoedelijk is dit zo, maar zeker is het niet (1). Het kan ook 1135 zijn, of 7, of ... .
  • Wanneer ik dit schrijf zijn we eind 2007. Binnen 10 jaar zijn we eind 2017. Dit kan, op voorwaarde dat er al die tussenliggende jaren doorgeteld wordt. De meeste mensen gaan ervan uit dat dit zo is, ik niet. Het zou wel eens kunnen dat de huidige omwenteling zo groot is dat we een nieuwe telling beginnen. Ik acht het zelfs waarschijnlijk dat deze nieuwe telling blijvend zal zijn.

    Over blijvend enige toelichting:
    De Franse Revolutie (1789) was voor de Fransen zo een omwenteling, en een afrekening met het vorige (Ancien Régime), dat ze een nieuwe telling begonnen zijn. Deze telling was niet blijvend, de Fransen zijn terug gekeerd naar "de gewone kalender".
    De Russische Revolutie (1917): hetzelfde. Dit verklaard ook waarom de Oktoberrevolutie in november was (volgens de nieuwe Russische kalender was het nog oktober, volgens "de gewone kalender" november).


Voor wie dieper nog graaft:

  • Extrapolatie steunt op continuïteit en locatiteit. Uit de kwantumfysica * weten we dat er ook non-locale processen bestaan die niet continue zijn.
  • Extrapolatie verondersteld een vergaand determinisme (voorspelbaarheid). De kwantumfysica wijst duidelijk in de richting van vergaande vrijheid (2).



(1) Dit is pas zeker wanneer erbij gezegd werd dat de 3 getallen behoren tot een rekenkundige reeks.

(2) Zie o.a. het boek "Het visionaire venster : een kwantumfysicus over verlichting" *.






Printvriendelijk